maanantai 30. toukokuuta 2011

Hyviä uutisia

http://www.ts.fi/online/kotimaa/225695.html

Osa eläinlääkäreistä ei enää korjaa jalostuksen virheitä

Sairaaksi jalostettu koirarotu halutaan lakkauttaa kokonaan

Turun Sanomat 29.5 2011 05:02:12
Koirien jalostuksen synnyttämät haitat ovat menneet niin pitkälle, että tutkijat ehdottavat ensimmäistä kertaa kokonaisen koirarodun hävittämistä. Kyseessä on Suomen kolmanneksi suosituin seurakoirarotu cavalier kingcharlesinspanieli. Täydellistä kieltoa perustellaan sen kahdeksalla perinnöllisellä sairaudella ja liiaksi kavenneella geenivaihtelulla.
Muutamat maat ovat jo aiemmin kieltäneet yksittäisiä koirarotuja, koska niitä pidetään vaarallisina. Eläinsuojelusyistä vastaavia kieltoja ei ole määrätty.
Joka toisella cavalierilla on äärimmäisen kivulias sairaus, syringomyelia. Pikkuaivot eivät jalostuksessa muutetun pään mallin takia mahdu paikalleen. Asia herätti runsaasti huomiota kaksi vuotta sitten BBC:n tehtyä aiheesta tv-dokumentin. Suomessa jalostuscavaliereita ei tarvitse tutkia sairauden varalta, toisin kuin Hollannissa, jossa sääntöä pitää alkaa noudattaa ensi syksynä.
Suomen cavalier-yhdistyksen puheenjohtajan Jaakko Lehessaaren mukaan sairauden perinnöllisyyttä ei ole todistettu.Tutkijoiden antamasta tuomiosta huolimatta rodun ongelmia halutaan vielä yrittää ratkoa tavalla, jolla ne ovat syntyneet: jalostuksella.
Vakavia terveysongelmia on monella muullakin rodulla. Esimerkiksi monien lyhytkuonoisten rotujen rahisevaa hengitystä pidetään koiran tapana, vaikka se johtuu jalostuksen surkastamista hengitysteistä.
– Kun koiran kitalakea on poistettu viisi senttiä ja krohina loppuu, sitten he ymmärtävät, sanoo eläinlääkäri Eva Einola-Koponen .
Osa eläinlääkäreistä ei enää suostu korjaamaan jalostuksessa tehtyjä virheitä. Kehitysbiologian dosentti Kirsi Sainio on yrittänyt turhaan luoda kaikkia rotuja koskevat jalostussäännöt.
– Monet koiraihmiset eivät pidä epänormaalina tai sairaana sitä, mitä minä pidän.
Ongelmana onkin, että kuka tahansa voi kasvattaa koiria. Osa roduista on edennyt pieleen menneiden jalostusvalintojen takia tilaan, jossa koko rodun ylläpito voidaan tulkita eläinsuojelurikokseksi.
Juuri jalostukseen liittyvien ongelmien takia helsinkiläinen eläinlääkäriasema Apex on päätynyt Suomen oloissa radikaaliin ratkaisuun. Apex on tehnyt päätöksen olla hoitamatta enää shar pei -rotuisia koiria. Syynä ovat rodun lukuisat ja vaikeat terveysongelmat, joihin eläinklinikka haluaa päätöksellään ottaa kantaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti