keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Tee se itse -nainen

Peltikyltti

Tämähän on jo pari vuotta vanha ja idea varastettu Strömsöstä. Siinä se kilkattaa kesät ja talvet varaston seinässä ja koristaa suurta noin 20 neliön puutarhaani.

PELTIKYLTIT

Tarvikkeet
* alumiinipeltiä (0,5 mm paksua)
* rautalankaa (1mm vahvuista)
* vesihiomapaperia ja puupalikka
* laudanpätkä alustaksi
* pienet peltisakset tai hyvänlaatuiset yleissakset
* viila
* maalarinteippiä
* vasara ja eri kokoisia nauloja
* pihdit


1. Kirjoita haluamasi teksti paperille. Teippaa paperi ikkunaan, niin että voit kopioida kirjoituksen peilikuvana toiselle paperille.
2. Leikkaa pellistä haluamasi pala. Leikkaa vähän kerrallaan ja siirrä saksia eteenpäin. Älä purista saksien teriä täysin kiinni peltiin, sillä silloin leikkausjäljestä tulee epäsiisti. Viilaa raunat ja kulmat ensin toiselta ja sitten toiselta puolelta. Viilaa aina itsestäsi poispäin.
3. Kastele vesihiomapaperi ja kääsi se puupalikan ympärille. Hio pellin reunat aivan sileiksi.
4. Naulaa pellinpala kiinni laudanpätkään pienillä nauloilla kulmista. Naulanreikiä käytetään myöhemmin kyltin kiinnittämiseen.
5. Teippaa teksti alumiinipalan keskelle peilikuvateksti itseesi päin. Naulaa isolla naulalla pieniä pisteitä kirjainten mukaisesti. Tätä kutsutaan pakottamiseksi. Naulalla tehdään pieni kuoppa, ei reikää. Lyömävoimakkuutta voi harjoitella pienellä pellinpalalla.
6. Tee kylttiin reunus n. 0,5 cm päähän reunoista. Naulaa samalla tavalla kuin teksti, mutta jätä kuoppiin vähän isompi väli.
7. Irrota teippi, mallipaperi ja naulat ja käännä kyltti. Etupuolella on nyt kuvio, joka muodostuu pienistä kuplista.
8. Piirrä pellille 3 suurta ja 1 pieni sydän. Leikkaa sydämet, viilaa ja vesihio reunat.
9. Tee sydämiin kiinnitysreiät naulaamalla. Reiän voi lyödä ensin sydämen takapuolelta ja sitten etupuolelta. Jos reiän reunat ovat rumasti kohollaan, ne voi tasoittaa vasaralla lyömällä. Tee 3 reikää myös kyltin alareunaan 0,5 cm päähän reunasta.
10. Kuvioi sydämet pakottamalla. (ks. 5.)
11. Leikkaa rautalangasta n. 40 cm pätkä. Ota pihteihin naula ja kiedo rautalanka 5-7 kierrosta koukeroiksi naulan avulla. Pudota lanka kyltin läpi yläkulmasta ja pienen sydämen läpi ja lopulta kyltin toisesta kulmasta. Päättele lanka edellisen kaltaisella koukerolla.
12. Leikkaa 3 kpl n. 20 cm:n palaa rautalankaa ja kiinnitä suuret sydämet samalla tavalla ja päättele kiinnitykset koukeroilla.


Strömsö - Parhaat palat; Maria Sandin & Patricia Rodas, Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti