tiistai 11. tammikuuta 2011

Ihminenkö koiran paras ystävä?

Lapsuudenkodissani oli 14 vuotta sekarotuinen koira, jonka lähdettyä valitsin itselleni kissan. Noin kahdeksan vuotta sitten päätin kuitenkin hankkia itselleni koiran, sillä ilman koiraa, elämästä puuttui jotain. Kun sisareni ystävän cavalier kingcharlesinspanieli oli ollut meillä viikonloppuhoidossa, en voinut olla rakastumatta rotuun. Ensimmäisen pentuilmoituksen tullessa vastaan, huomasin pian olevani menossa katsomaan ihastuttavaa cavalierpentuetta. Hän hurmasi minut heti ja olin aivan myyty - minun koirani Onni. Muruseni, elämäni valo.

Kiltimpää koiranpentua en ole koskaan tavannut. Tuhoiksi jäi pureskeltu pahvilaatikon reuna ja ensimmäisenä päivänä yksin jäätyään nakerrettu nojatuolin käsinoja. Vaikka tiesin rodun olevan seurallinen, pennun kanssa sai todella jakaa jokaisen hetken. Niin, sen sängynkin. Ystävällinen, iloinen ja reipas - rotukuvaus vastasi täysin tätä koiraa. 

Tiesin, että rodulla on tiedossa joitakin perinnöllisiä sairauksia, mutta koska Onnin vanhemmat olivat terveet, olin huoleton. Onnin rokotusten yhteydessä kuunnellaan joka kerta sydänäänet ja tarkistetaan yleiskunto. Ongelmia on ollut lähinnä anaalirauhasten ja epämääräisien selkäkipujen kanssa. Selkäkivuille ei aikanaan löytynyt varsinaista lääketieteellistä syytä, koska suurempia tutkimuksia ei ole tehty. 

Onnin ollessa muutaman vuoden ikäinen sain kuulla vakavasta rodun perinnöllisestä sairaudesta, joka Suomessa on toistaiseksi harvinaisempi, mutta jatkuvasti lisääntyvä. Sairaus on syringomyelia(SM) eli selkäydinkanavan nestekierron ahtautumisesta johtuvasta paineesta muodostuneet nesteontelot selkäydinkanavassa. Sairaudessa koiran pääkallo epämuodostuu liian ahtaaksi, joten aivot eivät mahdu kunnolla kallon sisään(Chiari-malformation, CM). Epämuodostuman vuoksi pikkuaivot työntyvät selkäydinkanavaan ja kanavan nestekierto vaikeutuu ja näin aiheutuu painetta. Paine taas synnyttää nesteonteloita, jotka painavat hermoratoja aiheuttaen erittäin suurta kipua. Tyypillisiä oireita ovat mm. voimakas rapsuttaminen, viileään paikkaan hakeutuminen ja rauhattomuus, raajojen voimattomuus, voimakas väsymys, syömiseen ja juomiseen liittyvät ongelmat, pään hankaaminen, kaivaminen, tuntoherkkyyden tai kuulon menetys, lihasten toiminnan heikkeneminen, pään tutina tai ravistelu ja syyttä ilmenevät kiputilat. Oireita esiintyy monilla tasoilla enkä voi olla ajattelematta, että Onnin selkäkivut johtuvat tähän sairauteen liittyvistä syistä. Onnilla esiintyy myös useimmat edellä mainituista oireista.

Pian löysin yhä useampia cavalierin perinnöllisiä sairauksia. Tyypillisimpiä ovat erityisesti sydänviat, silmäsairaudet ja polviongelmat. Onnillakin todettiin sydämen sivuääni viime keväänä Onnin ollessa 7-vuotias. Onnille aloitettiin sydänlääkitys. Viime kesä oli Onnille aivan liian kuuma ja todella raskas. Hän jopa joutui valvomaan öitä, koska ei saanut kunnolla hengitettyä. Ilmojen viilennettyä happi alkoi taas kulkemaan paremmin. Kävimme joulukuussa säännöllisissä rokotuksissa uudella eläinlääkärillä ja hän kehoitti kuvauttamaan Onnin sydämen ultraäänellä. Näin saataisin tietää sydämen todellinen kunto ja löydettäisiin sopiva lääkitys.

Kävimme tänään Onnin kanssa sydämen ultraäänitutkimuksessa. Seuraavassa eläinlääkärin lausunto: 

Onnin sydänvian takana on eteiskammioläppien rappeumasairaus, joka aihettaa eteiskammioläppien vuodon ja sitä kautta sydämen vajaatoiminnan. Onnin sydämen vasen eteinen on laajentunut ja vasen kammio laajentunut ja väsähtänyt. Tämän vuoksi lisätään lääkitystä. Jatkossa Fortekor/Benakor 5 mg 1 tabletti aamuisin, nesteenpoistolääkkeenä Furovet 20 mg 1 tabletti aamulla ja puolikas illalla. Sydämen supistuvuutta lisäävä Vetmedin 5 mg puoli tablettia aamulla ja toinen puolikas illalla. Kontrolli noin puolen vuoden kuluttua tai aikaisemmin jos uusia oireita tulee.

Sydämen vajaatoiminnat oireita ovat yskä, hengitysvaikeudet, yölevottomuus, rasituksen siedon aleneminen, väsymys, laihtuminen, ruokahaluuttomuus ja pyörtyily. Sairautta ei voida parantaa, mutta lääkehoidolla pyritään parantamaan koiran elämänlaatua, lisäämään elinaikaa ja hidastamaan sairauden etenemistä.

Cavalierin terveysongelmat ovat perinnöllisiä. Vaikka pennun vanhemmat olisivat paperilla terveet, se ei missään nimessä takaa, että sairauksia ei olisi tai tulisi. Cavalier kuuluu Suomen kennelliiton perinnöllisen vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan, PEVISA -ohjelmaan. Koiran vanhemmista täytyy olla polvi- ja silmätarkastuslausunto sekä sydämen kuuntelutulos. Lisäksi suositellaan(vain!!) magneettikuvausta Chiarin malformation, syringomyelian ja välikorvantulehduksen esiintymisen tutkimiseksi. Jalostukseen käytettävät koirat vain tahtovat olla nuoria koiria, joilla oireita ei vielä esiinny. Tarvitaan siis ehdottomasti tarkempaa tietoa koirien perimästä. Itselläni on kuitenkin mennyt usko, että täysin terveitä cavaliereja enää olisi missään.

Perimmäiset syyt sairauksiin löytyvät ihmisen toimista, rodun jalostuksesta. Cavalier polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista 1400-luvulta. 1600-luvulla näitä koiria alettiin systemaattisesti jalostamaan Englannissa. Tuon ajan jalostamiskäytännöistä ei itselläni ole tietoa, mutta koska kyseessä on seurakoira, koiran ulkoiset ominaisuudet ovat todennäköisesti olleet merkittävimpiä kriteereitä ihmisen muokatessa tätä rotua. Jalostuksessa lienee pätenyt yritys ja erehdys -käytäntö, joten epäilen, että koirien terveydentilaa ei ole kovin laajasti tutkittu. Käsittääkseni geenitutkimus ei ollut vaikuttamassa jalostukseen, kun on valittu parhaita yksilöitä rotunsa edustajiksi. Jalostuksessa on ollut käytössä tiukka suku- ja linjasiitos, jossa puhdasrotuisten koirien perinnölliset sairaudet vain vaikeutuvat uusissa sukupolvissa.

Minä, itse, henkilökohtaisesti omistan elämäni ensimmäisen ja viimeisen cavalier kingcharlesinspanielin. Parempaa kumppania en olisi voinut saada, mutta elän ikuisessa syyllisyydessä ja surussa, etten ottanut asioista enemmän selvää, kun valitsin itselleni koirarotua. Vaikka perinnöllisiin sairauksiin liittyvät ongelmat ovat tiedossa, luulen, ettei useimmilla koiran kasvattajilla ole puhtaat paperit, vaan raha ja menestys menevät koiran terveyden ja hyvinvoinnin edelle.


Rakastan sinua, muruseni.

Lähteet:
http://www.koirat.com/rodut/cavalier+kingcharlesinspanieli 
http://www.sidewaysdogs.com/cavalierit/cterveys.htm 

Sydänviasta lisää:
http://katariinamaki.com/artikkelit/cavalier_sydan.htm

4 kommenttia:

  1. Ihminen on ihmiselle susi sekä koiralle, juuri tuota jalostusta ajatellen.
    Onnille halauksia.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. :( Onni rakas! Yhdyn täydestä sydämestä sanoihisi, Onni on niin kultainen! Onko lääkitys nyt sama kuin kesällä vai sitä isompi?

    VastaaPoista
  4. Tuli viikonloppuna keskisuomalaista lukiessa tämä sun bloggautus heti mieleen.

    VastaaPoista